Zelfgoal

Voetbalcommentator: ‘Een eigen treffer’ (of ‘eigentreffer’ – de spatie was niet hoorbaar). Hij bedoelde een ‘eigen goal’, maar het klonk merkwaardig. Tweet

Taal regeerakkoord geen voorbode nieuw beleid

Als de taal in het concept-regeerakkoord representatief is voor het beleid, valt er weinig vernieuwing te verwachten – of u dat nu leuk vindt of niet. De Taaldokter bladerde eens wat door het concept-regeerakkoord van de Volkspartij voor Vrijheid en…

Dus

CDA-er M. Verhagen op tv over De Brief van partijgenoot A. Klink: ‘Het kan niet en het klopt inhoudelijk niet. Derhalve heb ik geen behoefte daar nader op in te gaan.’ Tussen haakjes: de mogelijke tegenwerping dat het dus wél…

Ruiz… Ruiz…! Maar: Gomes

Ook vanavond, tijdens Tottenham Hotspur – FC Twente, wist de commentator weer een drama (‘koningsdrama’, heet dat in voetbaltermen) samen te vatten in slechts vier woorden, zonder werkwoord: ‘Ruiz… Ruiz…! Maar: Gomes’ (nadat Twente-spits B. Ruiz een kans om Tottenham-doelman…

Verzekeren in de Gij-vorm

over ‘functionaliteiten’, ‘communiceren aan’ en de puntkomma De Taaldokter kreeg een brief van Van Lanschot Chabot, die een werkelijk zeer anachronistische sfeer ademde. Er werd gul gestrooid met de bekende altmodische termen ‘uw eigen online omgeving’, ‘nieuwe online dienstverlening’, ‘u…

Troonrede 2010 ultra-light (slot)

Taaldokters ‘hertaalde’ Troonrede vandaag in Het Parool, in hertaalde ultra light-versie! De essentie: u werkt niet hard genoeg, verdient te veel, vraagt het onmogelijke en gaat te laat dood. Dus aan de slag en ophouden met zeuren, zodat u later…

Zich-slikken: realiseren, toeleggen, afspelen

Het is sommigen te ingewikkeld om wederkerende werkwoorden te gebruiken; de wederkerende voornaamwoorden keren minder en minder weder. Zo wordt zich realiseren langzaamaan ‘realiseren’, en zich toeleggen op ‘toeleggen op’.   Het verschijnsel wil nog wel eens betekenisverwarring veroorzaken: ‘iets…

Zich-slikken

Het is sommigen te ingewikkeld om wederkerende werkwoorden te gebruiken; de wederkerende voornaamwoorden keren minder en minder weder. Zo wordt zich realiseren langzaamaan ‘realiseren’, en zich toeleggen op ’toeleggen op’.                 Tweet

Over aanloggen en verstoringen

De Taaldokter kreeg de volgende vraag: ‘Is aanloggen net zoiets als inloggen? Of is het hetzelfde als de metro die door een verstoring later komt?’ De termen worden door elkaar gebruikt en er wordt hetzelfde mee bedoeld: een manier van…

Uit onderzoek staat vast?

Hoe de Taaldokter soms graag peinst over bijna niets. Het NOS-journaal: ‘Uit onderzoek is komen vast te staan dat…’ Het klonk niet héél raar. Maar toch: er zat iets niet lekker. Beter gebekt had natuurlijk ‘Uit onderzoek is gebleken dat…’,…