Wadlopende paralympiër

      ‘Paralympiër’, dat is een woord waaraan ik moeilijk kan wennen. Aan ‘olympiër’ ook trouwens, althans in de betekenis waarin het tegenwoordig meestal wordt gebruikt: die van deelnemer aan de Olympische Spelen. Mijn associatie is steeds die met…

Doodserzaak

De Taaldokter vraagt zich af of we ‘doodserzaak’ weer gaan uitspreken als ‘doodsoorzaak’ nu Jan met de Tandjes T. van den Brink weer even van de buis is. Tweet

Nieuwe verhoringen

De Taaldokter meende het echt te verstaan: ‘minister van Vuiligheid en Justitie’. Ook moest hij lang peinzen voordat hij begreep dat ene H. Bres met ’toksjo’ talkshow bedoelde. Tweet

Dagelijks dodelijk

De Taaldokter drukte op de informatieknop van de afstandsbediening tijdens het programma RTL Boulevard en verlas zich deerlijk: stond daar werkelijk ‘een dodelijke mix van actualiteiten, vermaak en opinies’? Wat een superieure zelfironie! Een tweede blik leerde helaas dat het…

Maar ook noch voor

Een opvallende formulering van staatssecretaris H. Bleker gisteravond bij Pauw en Witteman over de gevolgen van de ontwikkelingen in Egypte: ‘Zo’n fase […] is niet goed, noch voor Egypte, maar ook noch voor de betrekkingen […] met Egypte.’ Maar ook…

Inspirationeel!

De Taaldokter kreeg de volgende vraag. ‘Ik kreeg vandaag het inspirationele iFly-magazine van de KLM in mijn digitale brievenbus. Het wat?, dacht ik. Ja, ik las het goed: het inspirationele iFly-magazine! Aan welke ziekte lijdt dit iFlymagazine, Taaldokter?’ De Taaldokter…

Pastieljes

Uit de sportwereld was al bekend dat velen liever spreken over ‘medaljes’ (of, ook niet bijster smakelijk, ‘plakken’) dan over ‘medailles’. Nu hoorde de Taaldokter in een tv-reclame ‘keelpastieljes’ aangeprezen worden. Pastieljes. Een andere verklaring dan vrees te worden versleten…

Uitgebreid gesprek

De Taaldokter woonde wat sacherijnig een enigszins stroperig overleg bij, door een andere deelnemer aangekondigd als ‘uitgebreid gesprek’, welke formulering maar in het hoofd bleef rondzingen – ‘uitgebreid gesprek, uitgebreid gesprek’ – totdat hij plotseling hoorde: ‘uitgespreid gebrek’ – juist…

Frauduleur

De Taaldokter hoorde een tv-documentairemaker spreken over ‘fraudulerende topmanagers’. Vaker gehoord, en, natuurlijk, een verspreking. Maar ligt daar een mechanisme aan ten grondslag? Werd hier in plaats van ‘frauderen’ het nieuwe werkwoord ‘frauduleren’ afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord ‘frauduleus’? Fraude…

Maagzuuremmers

Zonder meteen weer van alles te roepen over zakkenvullers en de Kleine Man die de lul is – er is een hoop smerigheid in het politieke debat: eerst moest er steeds geld worden ‘opgehoest’, nu wil iedereen maagzuur-emmers. Althans, dat…