Passie: met gezonde tegenzin

Het Verboden Woord van de Maand is ‘passie’.

Het is best te eten, het brood dat is verpakt in een plastic zak met ‘authenticiteit’ suggererende papierprint, maar de lust vergaat de Taaldokter als hij leest dat ‘liefde en passie’ de ‘enige toevoeging’ zijn. Ook de kleine lettertjes ronken: ‘ambachtelijk’, ‘puur natuurlijk’, ‘authentieke tarwerassen’. Blut-und-Boden-Brot? Op ‘ambachtelijke wijze’ bereid door ‘echte bakkers’ die het deeg ‘afwisselend hebben gekneed, laten rusten en opnieuw gekneed’. Tussendoor zijn zij nog even met de molenaarsdochter in de hooiberg verdwenen. Met ‘liefde en passie’ dus.

Je hoort er niet bij tegenwoordig, als je geen ‘passie’ hebt. Geïnstigeerd door passiepausen als M. van Nieuwkerk die op tv mensen ‘bevragen’ over hun ‘passie’. ‘Wat is je passie?’ ‘Je bent echt gepassioneerd hè?’ ‘Ah, dat vind ik zo mooi, als mensen echt zo’n rare passie hebben.’ Personeelsadvertenties staan bol van de kwalificaties en ‘competenties’ met ‘passie’. Zonder passie kun je beter dood zijn, daar komt het op neer. Gewoon een hobby hebben? Uitgesloten. ‘Postzegels zijn mijn passie.’ Betekenisinflatie. Zonder passie kom je nergens meer in, als het ware.

De Taaldokter wil graag mensen die eenvoudigweg een liefhebberij hebben, of hun vak beoefenen, en een bakker die brood bakt. Gewoon, zonder passie. Zoals het vroeger écht was: Brood. Met gezonde tegenzin voor u gebakken.

2 thoughts

  1. Pingback: Taaldokter.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.