Inspirerend

Vrijwel nergens wordt de behoefte van de oernuchtere Hollander aan hysterie, helden en risees zo schaamteloos duidelijk als in de commentaren op het tv-programma Zomergasten (overigens vaak vergezeld van de overtuiging dat volledig ongefundeerde, gratuite opinies meer waard zijn dan beargumenteerde stellingen). Gast en presentator zijn zelden ‘zo-zo’, ‘mwah’ of ‘ging wel’, maar veelal ‘doodsaai’, ‘volkomen onbeduidend’ en ‘vreselijk arrogant’ dan wel ‘zeer wijs’, ‘uiterst integer’ of – hét modewoord – ‘inspirerend’ (merkwaardige alternatieven als ‘inspiratief’ en ‘inspirationeel’ zijn ook al opgetekend).

Je hoort dat steeds vaker, die reclametaal, waarin dingen mensen en mensen elkaar ‘inspireren’. Het schijnt een enorm pluspunt te zijn. Ook zomergast en ’trendforecaster’ L. Edelkoort werd door velen hoogst ‘inspirerend’ genoemd. Inspirerend tot wat, dat zeiden ze er ook in dit geval echter niet bij. Tot het zelf ‘forecasten’ van ’trends’? Het deed de Taaldokter denken aan die overdreven naturen die altijd zojuist zó’n fántástisch mens of zó een ónnóemelijke zak hebben ontmoet – maar als je ze een week later treft is het precies andersom, en ken je ze eenmaal wat langer, dan neem je hun kwalificaties nooit meer serieus. Zo dreigt ‘inspirerend’ een bijna net zo sneuïg woord te worden als ‘passie’.

One thought

  1. Pingback: Taaldokter.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.