Vinden als ontdekken

NRC, 13 november 2008: ‘De Britse psychologe Eva Murzyn vond in Engeland iets vergelijkbaars, beschrijft ze in een onderzoek dat het tijdschrift Consciousness and Cognition vorige maand online publiceerde. Murzyn vond dat mensen boven de 55 nog altijd veel meer zwart-witdromen in hun dagboekje melden dan jonge mensen die in hun leven amper zwart-witfilms hebben gezien.’

Dat vond zij dus. Niet in de betekenis ‘meende’, maar als ‘ontdekte’, ‘constateerde’, ‘stelde vast’. Nu is de Taaldokter niet tegen leenwoorden, talen ontwikkelen zich et cetera, maar dit – in wetenschappelijke kringen uiterst populaire – anglicisme is, gegeven de redelijke alternatieven, niet nodig. Het zet de Nederlandse lezer ook telkens even op het verkeerde been door te suggereren dat iemand iets gaat ‘menen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *