Nieuwjaarswens 2009 Taaldokter

Beste taalgebruikers,

Ook in 2009 zullen wij weer vele telefoontjes plegen, redevoeringen houden, vergaderingen bijwonen, mailtjes versturen en rapporten schrijven. Misschien doen wij zelfs nog wel eens een echte brief van papier op de bus. En ook dit jaar zullen wij daartoe – bewust of minder bewust – vele afwegingen maken. Over de woorden die we kiezen, de terminologie die we gebruiken, de structuur van ons betoog, de retorische en stilistische middelen die we toepassen, en over het niveau van onze gesprekspartners en lezers. Ook in 2009 zal dit weer wisselend resultaat hebben. Want soms ontbreekt ons de tijd om helder en beknopt te zijn. Of wegen andere belangen zwaarder. Heel af en toe is het zelfs opportuun om niet concreet te zijn. En soms maken woorden alles erger. Niet alles is nu eenmaal in taal te vatten – dat maakt haar ook zo leuk. Zie hier de condition humaine.

En daarom, beste lezers, roept Taaldokter.nl 2009 – al benoemd tot ‘Internationaal jaar van de Sterrenkunde’, ‘Internationaal Calvijnjaar’ en ‘Darwinjaar’ – hierbij net als vorig jaar uit tot Nederlands Jaar van de Gewonemensentaal. Dat wij samen weer de rijke mogelijkheden van de taal optimaal mogen benutten in een helder, informatief, prikkelend, doeltreffend, gestructureerd en – waar nodig – drastisch ingekort en herschreven 2009!

Uw Taaldokter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *