Graatmeter

Meer komkommerproza, dit keer uit een offerte van – nota bene – een cateraar: ‘Bovenstaand schema is voor ons een graatmeter om naar toe te werken. Het is uitstekend voor de kwaliteit waar wij ons strak op te kunnen focussen. We zullen echter te allen tijde flexibel met uw indeling omgaan en zullen graag vooraf op enig moment het verloop van de avond met u afstemmen. In verband met eventuele speeches of andere voorkomende situaties.’

‘Graatmeter’ is natuurlijk wat magertjes voor een cateringbedrijf. Gelukkig is het een ‘graatmeter om naar toe te werken’, geen ijkpunt. Dat begint er al meer op te lijken. Dan volgt de zin die mét dat ‘te’ een fraaie anakoloet vormt, en erzonder gewone wartaal: ‘uitstekend voor de kwaliteit waar wij ons op kunnen focussen’. Fijn ook dat het om ‘strak focussen’ gaat. Typerend: de cateraar, niet van de straat en tuk op een foutloze offerte, heeft wel de spelling van dat vermaledijde ‘te allen tijde’ opgezocht – zo, daar gaan we in elk geval niet de mist in. Toch kreeg de Taaldokter er ‘op enig moment’ genoeg van. In verband met deze ‘voorkomende situatie’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *