Over aanloggen en verstoringen

De Taaldokter kreeg de volgende vraag: ‘Is aanloggen net zoiets als inloggen? Of is het hetzelfde als de metro die door een verstoring later komt?’

De termen worden door elkaar gebruikt en er wordt hetzelfde mee bedoeld: een manier van aanmelden. De Taaldokter vermoedt dat ‘aanloggen’ is bedacht door puristen die ‘inloggen’ te Engels vinden klinken. Maar niets is zeker. ‘Inloggen’ is in elk geval gebruikelijker: Google geeft daarvoor zo’n 125.000.000 treffers, en voor ‘aanloggen’ slechts 12.300.

Op de vergelijking met ‘verstoring’ was de Taaldokter zelf niet gekomen, maar nu u erover begint…

Behalve dat het wat merkwaardig klinkt, zijn er geen overeenkomsten met die ‘verstoring’. Het typische van dat ‘verstoring’ is dat het min of meer wordt gebruikt in de betekenis van ‘storing’, met ‘ver-‘ ervoor. ‘Aanloggen’ wordt echter niet gebruikt als ‘loggen’ met ‘aan-‘ ervoor.

Het rare van een trein die niet rijdt wegens een ‘verstoring’ is dat datgene wat wordt verstoord niet is genoemd. Gewoonlijk gaat het om een verstoring van iets, bijvoorbeeld de openbare orde. Hier wordt het woord zelfstandig gebruikt.

Daarnaast maakt de overeenkomst met het woord ‘storing’ (dat vervoerbedrijven gebruikten totdat ‘verstoring’ in zwang raakte) de constructie interessant: dat wordt zowel zelfstandig gebruikt (‘Er is een storing’) als met een ‘object’ (‘Er is een storing aan de bovenleiding’). Die vervoerders denken na over hun taalgebruik (‘een aanrijding met een persoon’); het lijkt aannemelijk dat men koos voor ‘verstoring’ in plaats van ‘storing’ omdat dit laatste minder nadruk legt op technische mankementen (waarvoor men zelf verantwoordelijk is), maar onbeïnvloedbare krachten van buitenaf suggereert, het werk van verstoorde geesten zelfs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *