Taal in rapport weerspiegelt politiek drama

Taal en politiek, het zal wel nooit wat worden.

D66 Amsterdam liet de gang van zaken in de partij na de voor haar niet naar wens verlopen gemeenteraadsverkiezingen analyseren door de ‘commissie Bruines’ (genoemd naar voorzitter S. Bruines). Deze commissie trok vier hoofdconclusies ‘met wijsheid achteraf’ – zoals ze dat zelf scherp formuleert – over de oorzaken van het dramatische verloop van campagne en onderhandelingen. Die conclusies staan in het rapport onder de kopjes:

  1. Te korte voorbereidingstijd
  2. Een slechte voorbereiding
  3. Men was niet goed geprepareerd op de politieke omgeving
  4. Een zwakke groepsmentaliteit

Een fraai voorbeeld van zaken complexer presenteren dan ze zijn. In dit geval door slechte kopjes. Goede kopjes helpen de lezer; slechte sturen deze met een kluitje in het riet, zoals hier. Want bij doorlezen blijkt al spoedig dat onder de kopjes weliswaar niet geheel dezelfde, maar toch verrassend gelijkaardige zaken aan bod komen. En je hoeft geen close reader te zijn om te zien dat de eerste drie kopjes eigenlijk precies hetzelfde betekenen.

Ga maar na. ‘Te korte voorbereidingstijd’ valt natuurlijk gewoon onder ‘Slechte voorbereiding’. En dan was men ook nog niet ‘voldoende geprepareerd’ – heeft dat soms niets met voorbereiding te maken? Hier blijkt het belang van gelijkvormige kopjes. In het rijtje ‘te korte voorbereidingstijd’, ‘slechte voorbereiding’ en ‘zwakke groepsmentaliteit’ was een formulering als ‘slechte voorbereiding op politieke omgeving’ natuurlijk stilistisch veel beter geweest. Maar ja, zo zal de commissie hebben geredeneerd, dan ziet een kind in één oogopslag dat we drie keer hetzelfde zeggen; laten we maar iets met ‘prepareren’ doen en de zinsbouw een beetje omgooien.

Eigenlijk was de oorzaak van die verkiezingsuitslag natuurlijk gewoon een gebrek aan kwaliteit – een gebrek dat fraai wordt weerspiegeld in de conclusies van dit rapport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *