Genieten (van)!

Er kwam een jongeman aan de deur van de Taaldokterpraktijk. Hij wilde dat de Taaldokter ‘zakelijke stroom’ zou gaan ‘afnemen’ van het bedrijf dat hem op pad had gestuurd. Dat zou voor iedereen beter zijn, daar kwamen zijn wervende woorden op neer. En om dat te illustreren sprak hij gewichtig: ‘U kunt bij ons nu genieten van vele voordelen.’

Genieten van voordelen. Het kán natuurlijk wel. Je kunt genieten. Je kunt ergens van genieten. Eventueel dus ook van ‘voordelen’. Maar dat je zaken als  korting, onderwijs, een maaltijd en korting ook kortweg  kunt ‘genieten’, lijkt steeds minder bekend, realiseerde de Taaldokter zich. Vroeger genoot je – tegenwoordig geniet je ervan, daar komt het op neer. ‘Iets genieten’ wordt ‘genieten van iets’. Begrijpelijk, deze ontwikkeling – ‘genieten van’ is waarschijnlijk veel ‘gewoner’ dan ‘iets genieten’ – maar deze gelijkschakeling van ‘genieten’ en ‘genieten van’ vormt wel een verarming van het idioom. En dat valt eigenlijk niet te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *