Chemisch – eng!

Deodorantfabrikant Sanex gaat er prat op een deodorant te maken zonder ‘chemische ingrediënten’. Dat lijkt goed want dat klinkt eng, ‘chemische ingrediënten’. Enger in elk geval dan kunstmatige stoffen, want dat lijkt Sanex eigenlijk te bedoelen. En daarmee boezemt de fabrikant de consument onterecht angst in.

Het doet denken aan de beschrijving van Sallie door Gerard Reve (in Nader tot u): ‘Vrijwel haar gehele konversaatsie behelsde het bedrog en de vervalsing, die volgens haar het levensmiddelenbedrijf beheersten: boter was meestal gemengd met inferieure, minerale of zelfs “scheikundige” vetten, meel bevatte grote hoeveelheden krijt of aarde, brood zat bijna altijd vol met gemalen stro, terwijl men reeds lang bedorven vlees, door kunstmiddelen, weer een fris en bloederig uiterlijk kon geven.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *