Krampjes en prikjes

Oudertaal. Zoals bekend spreken veel ouders van de ‘handjes’ en ‘voetjes’ van hun baby’s. Begrijpelijk: kleine kinderen, kleine ledematen, kleine kleren, kleine dingen – en dus gebruik je verkleinwoorden. ‘Pijn in je buikje?’ – alla, al zal het kind zelf het, zodra het kan spreken, gewoon hebben over zijn ‘buik’.

Al eerder verwonderde de Taaldokter zich over wat dan die buikjepijn veroorzaakt: ‘krampjes’. Merkwaardig fenomeen: verschijnselen die normaal geen verkleinvorm hebben (althans niet zonder betekenisverandering) krijgen die ineens wél als ze bij kinderen optreden. Nu las hij weer over een kind dat ‘zijn eerste prikjes’ had gekregen.

Op een of andere manier wordt hij een beetje ziekjes van die verkleinwoordjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *