Nieuwe maatregelen: geen meningen meer

De nieuwe kabinetsmaatregelen zijn uitgelekt: geen vrijblijvende meningen meer en een verbod op oeverloze discussies. Er zijn geen uitzonderingen. ‘Geen mening’ wordt het nieuwe normaal. Voorlopig, zo lijkt het,  moet de Nederlander zijn mening voor zich houden. Dat geldt zowel voor professionals als voor particuliere burgers.

Dit zijn de maatregelen die het kabinet naar verwachting spoedig bekendmaakt.

  • Alle talkshows gaan op zwart. Praatprogramma’s worden geschrapt. Sociale media moeten ook hun deuren sluiten. De horeca mag geen meningen meer serveren. Ook meningen afhalen is niet langer mogelijk.
  • Tussen 20.00 en 07.00 uur mogen er geen vrijblijvende meningen worden uitgevent of proefballonnetjes worden opgelaten. Ook is het tussen deze tijdstippen niet toegestaan om gezwatel online te delen of in de openbare ruimte te consumeren.
  • Monden moeten om 20.00 uur dicht. Ook wie religieuze meningen verkoopt, mag niet later openblijven.
  • Alle oeverloze discussies worden verboden, ook op markten, beurzen en congressen, in bioscopen en theaters, bij wedstrijden en demonstraties.
  • De maximale groepsgrootte in binnenruimtes waar meningen worden geventileerd, wordt beperkt tot drie personen. Per huishouden wordt geadviseerd om nog maar één persoon te laten zeveren. Buiten mogen maximaal twee personen van verschillende huishoudens samen hun kijk op zaken geven. Er geldt geen uitzondering voor demonstraties en gebedshuizen.
  • Volwassenen mogen niet langer hun mening geven in teamverband. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat hardop je mening geven sowieso alleen mag op anderhalve meter en met maximaal vier personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Voor zogeheten opiniemakers en ‘influencers’ wordt geen uitzondering gemaakt.
  • Zodra dat juridisch is vastgelegd, komt een algehele muilkorfplicht in binnenruimten. De plicht zal ook ingaan op universiteiten, hogescholen en mbo’s. Ook tijdens de lessen blijven de muilkorven op.

Verder adviseert het kabinet om ‘zo min mogelijk’ reizend je mening te geven. Ook benadrukte premier Rutte het advies om slechts thuis je mening  te geven, op fluistertoon, en alleen ‘als het per se moet’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *