Die ewige Wiederkunft

Uit het programmaboekje:

 

 

 

En wat valt de oplettende lezertjes op? Juist: de wederkerende werkwoorden keren niet weder. ‘Zich realiseren’ is ‘realiseren’ geworden, en zich toeleggen op’ ‘toeleggen op’. Nu moet men er bij sommige concerten inderdaad zowel financieel als geestelijk op toeleggen, maar dat de ‘solistenensembles’ dat zelf doen is zeldzaam. Des te prangender de vraag waarom er een zin later niet wordt gesproken over samenwerking met componisten bij het zich realiseren van partituren.

Wat is dit? Angst voor overdreven versleten te worden, of gewoon luiheid? Het past in elk geval in de tendens net zoveel weg te laten dat het begrijpelijk blijft. Oerhollands. Niet toeleggen op. Geen cent te veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *