EK-idioom 4

De oogst van een avondje Nederlands elftal.

Uitstekond
Twee quotes van J. Cruijff, ‘oude zeikerd van tv’, weerspiegelend diens niet aflatende drang Nederlandse uitdrukkingen een eigen draai te geven en woorden te vereenvoudigen, alles gelardeerd met ‘dreigond’ dan wel ‘uitstekond’:
•    ‘Het is normaal dat alles op wieletjes loopt.’
•    ‘individulistisch’ – de Taaldokter kon het nauwelijks nazeggen toen hij het probeerde.

Robbentaal

A. Robben, na het succes gevraagd naar diens ‘kwetsuur’ voorafgaand aan de wedstrijd: ‘Zaterdag stortte mijn wereld in principe ineen.’ In principe. Vooral dat ‘ineen’ is mooi: ‘ineenstorten’ klinkt stukken beter dan ‘in elkaar storten’. Beschaafder ook. In principe.

Commentator
‘De operette van Bern, geregisseerd door Marco van Basten, gespeeld door het Nederlands elftal.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *