EK-idoom 6

De kans wie hij neerlag

J. Cruijff: ‘Als je de kans van Robben heb gezien, wie hij neerlag…’ We begrijpen wat hij bedoelde (wat bij deze man al heel wat is, wat helaas bijna niemand hardop durft te zeggen, behalve de sympathieke R. Waterreus – waarop diens gesprekspartners plotseling erg druk waren met andere zaken); waarschijnlijk iets als ‘De kans die Robben bood aan…’

‘Neerlag’ als verleden tijd van ‘neerleggen’, vermoedelijk gevormd naar analogie met ‘lag’ als verleden tijd van ‘liggen’. Bijna even populair als ‘kon’ als verleden tijd van ‘kennen’: ‘Ik kon hem niet.’ Maar in dat geval luidt de tegenwoordige tijd ook nog eens ‘kan’: ‘Ik kan hem niet’. En voor zover de Taaldokter bekend komt ‘neerliggen’ als tegenwoordige tijd niet voor. ‘Dokter, wanneer is het nou kennen en wanneer is het kannen?’ Effe legge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *