Over tips, do’s, don’ts, stappenplannen en formats

Op internet wordt een ‘handboek zakelijk schrijven’ aangeprezen. Zoals zo vaak volgens het twijfelachtige adagium ‘kwantiteit is kwaliteit’. Het boek staat natuurlijk ‘boordevol voorbeelden uit de praktijk’. Van zo’n beetje alles wat meer dan twee keer voorkomt zegt men tegenwoordig dat een boek er ‘boordevol’ mee staat: begripsinflatie en geen kwaliteitscriterium. Je vraagt je vooral af waarom niemand eens een boek ‘in de markt zet’ met: ‘Nu met slechts drie relevante voorbeelden – en dat weet u ook alles!’.

Het boek geeft ‘tips, do’s en don’ts, voorbeeldteksten, een stappenplan en een handig format.’ ‘Voor elke tekstsoort’. Zo, besluit de schrijver, ‘wordt zakelijk schrijven een stuk eenvoudiger.’ De Taaldokter krabde zich achter de oren: een stuk eenvoudiger?

Je krijgt dus ‘tips’ en daarnaast ‘do’s en don’ts’; geheel verschillende dingen, die we even goed uit elkaar moeten houden. Een ‘do’ is wat je moet doen, een ‘don’t’ is wat je niet moet doen, en een tip is iets – nou ja, daartussenin. Dan zijn er dus ‘voorbeeldteksten’, maar dat hadden we al gezegd. En natuurlijk heb je een ‘stappenplan’ nodig. Want schrijven zonder stappenplan, dat is net zoiets als beleid zonder ‘plan van aanpak’. Wat daarin staat? Nou, geen tips en do’s en don’ts natuurlijk, want die heb je dus al. Het zijn meer ‘adviezen’, en misschien zelfs ‘raadgevingen’, over hoe en wanneer je die ‘tips en do’s en don’ts’ moet toepassen. Ja, en dan is er het ‘handige format’. Schrijven zonder ‘format’, dat is immers net zoiets als een boek zonder ‘tips en do’s en don’ts’. In het ‘handige format’ zie je dus hoe je de ‘tips en do’s en don’ts’ via het ‘stappenplan’ verwerkt tot ‘elke tekstsoort’. Het is dus geen ‘voorbeeld uit de praktijk’ maar meer een soort voorbeeld uit de theorie. Dus we resumeren even: je hebt de tips…

Enfin… De Taaldokter werd wat kregel. De overdaad aan interessanterige termen suggereert dat iedereen goede teksten kan schrijven. U hoort er misschien van op, maar dat is niet het geval. Het belangrijkste blijkt namelijk pas als je je angst overwint voor die ‘tips’, ‘do’s en don’ts’, ‘stappenplannen’ en ‘handige formats’ en de pen ter hand neemt: beschik je over enig talent en – vooral – gezond verstand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *