Vriendelijk verzoek

 

 

 

 

Mededelingen die beginnen met ‘Vriendelijk verzoek’ moeten worden gewantrouwd. Al helemaal als ze worden gevolgd door een of meer uitroeptekens, wat de Taaldokter ook wel eens heeft gezien, maar ook daarzonder; meestal is het verzoek helemaal niet zo vriendelijk, en vaak is niet duidelijk wat het eigenlijk inhoudt, zoals in dit geval.

Los van de onbeholpen stijl (steeds maar weer dat ‘aanbrengen’ van ‘het glasvezel’) en de gedateerde woordkeus (‘schrijven’, ‘jl.’, ‘daar’, ‘desbetreffende’, ‘gelegen’, ‘gesitueerd’, ‘separate’) is het ‘verzoek’ wel erg abstract: huurders wordt alleen gevraagd ‘medewerking te verlenen’.

Eigenlijk staat er niets anders dan: ‘Als u gratis glasvezel wilt, kan dat snel worden geregeld, maar u moet natuurlijk wel thuis zijn als de monteur langskomt.’

Niet duidelijk wordt echter wanneer dat is, en evenmin wat het verschil is tussen meterkasten ‘op de desbetreffende etages’ en ‘in het appartement’, en al helemaal niet wat het door dat ‘dus’ geïmpliceerde causale verband is tussen ‘meterkasten op de desbetreffende etages’ en het alleen maar hoeven openmaken van de meterkast.

Dat bijna hardop gezuchte ‘moeten’ in de laatste zin maakt duidelijk dat Jacobus Recourt eigenlijk vindt dat hij structureel wordt tegengewerkt door verwende huurders terwijl hij die hij uit de goedheid van zijn hart een gunst verleent. Vervelend briefje, ook al noem je het ‘vriendelijk verzoek’ – terwijl het zo makkelijk beter kan.

One thought

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *