Dag blad!

 

 

 

Nog maar even wat spatiegeneuzel, nu over ‘de ontmoetingsplaats voor communicatieprofessionals’, het ‘Nederlands MediaNetwerk’. (Die rare tendens om websites ‘ontmoetingsplaatsen te noemen: ontmoeten doe je nu juist niet op internet, dat is één van de voordelen ervan, maar ‘communicatieprofessionals’ denken dat ze hun ‘webstekken’ zo aantrekkelijk maken. De Taaldokter doet de term vooral denken aan ‘hangplekken’. En over dat vermaledijde ‘professionals’ (‘pfessionals’) heeft hij het al in 2006  gehad:

‘In het kader van ‘nederlandtegenterrorisme’ (wat enigszins doet denken aan ‘Albino’s tegen zon’, of ‘Muizen tegen olifanten’) leest de Taaldokter de slagzin ‘In Nederland werken meer dan 200.000 professionals samen tegen terrorisme’.

Wat is dat toch, een professional? ‘Iemand die een ambacht, kunst of sport beroepsmatig beoefent’, luidt de on-line-definitie van Van Dale. Nu gelooft de Taaldokter al lang niet meer alles wat er in woordenboeken staat, en het rijtje ‘ambacht, kunst of sport’ kent zo weinig onderlinge overeenkomsten dat het even goed uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld ‘beroep’. ‘Iemand die een beroep beroepsmatig uitoefent’. Dat staat er ongeveer. Ja: natuurlijk zeg je niet dat in Nederland meer dan 200.000 amateurs samenwerken tegen terrorisme – hoewel iedereen weet dat dat wel zo is.)

Je kunt ook gewoon zeggen: ‘200.000 Nederlanders werken beroepsmatig samen tegen terrorisme’. Maar ja: vier lettergrepen – te veel. Maar ‘terrorisme dan’, roept u – dat heeft er wel… eh… ook vier! Ja, maar dat woord hoort inmiddels volkomen ten onrechte tot het collectieve idioom van de Nederlander (met navenante uitspraak – dank aan G. Bush en J.P. Balkenende: ‘terrism’). Nee: ‘Pfessials teen terrism’. Lekker. Veilig gevoel. Bah.’

Maar dat terzijde. Hebben ‘communicatieprofessionals’ het over ‘dagblad hoofdredacteuren’ omdat ze denken dat hun doelgroep ‘hoofdredacteuren’ een te lang woord vindt? Of is dit te veel eer, en zit er helemaal geen ‘communicatiestrategie’ achter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *