Onderliggende objecten

 

 

 

 

Hoeveel vragen kunnen acht woorden oproepen?

  • ‘Vastgekoppelde objecten’: aan elkaar, aan een hek, aan dit bord? En wat zijn eigenlijk ‘objecten’?
  • ‘Onderliggende datum’: waaronder – en hoezo liggend? In ambtelijke stukken leest de Taaldokter vaak: ‘[boven- of] onderstaande datum’; bedoeld is dan: ‘de hieronder vermelde datum’, ‘de datum hieronder’. Kleinigheidjes, maar deugen doet het niet. Daarnaast roept ‘onderliggend’ allerlei niet-gewenste want onzinnige associaties op, bijvoorbeeld met ‘onderliggende partij’.
  • ‘door handhaving’: waarom staat dat erbij? ‘Handhaving’ zal wel de naam van een gemeentelijke afdeling zijn (en dan hoort het met een hoofdletter), maar relevant is die hier niet; het is meer iets om in een intern protocol te vermelden. En nu kan de zin ook worden gelezen als: ‘door middel van handhaving’, wat niet de bedoeling zal zijn.

Jaja, denkt ‘handhaving’ nu: mierenneukerige wijsneus, wat had er dan moeten staan? Nou, bijvoorbeeld heel gewoon:

‘Let op! Maak vanaf 20 april niets vast aan dit hek. Vanaf die datum verwijdert de gemeente alles wat er niet hoort om de ruimte vrij te houden / te kunnen werken aan …’ of iets dergelijks. Want het is natuurlijk wel zo netjes om dergelijke enigszins dreigende taal te motiveren. Zie bovenliggend plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *