Ambtelijke aanbiedingen

Prachtige ambtenaar in het tv-programma Aanbouw van de hoofdstedelijke zender AT5 over de nieuwe ‘Westrandweg’, die wordt aangelegd in het Amsterdamse westelijk havengebied. Een man die aan zijn jargon vastgeklonken zit als een heipaal in de drassige bodem.

Deze ‘omgevingsmanager’ van Rijkswaterstaat (wat wil je ook met zo’n functienaam) zegt ‘een oplossing te willen bieden’ voor de files door een tweede Coentunnel ‘aan te bieden’, en ‘een extra impuls voor de regionale economie’ te geven, ‘zodat we de noordelijke Randstad beter bereikbaar maken’. Er loopt ook een andere weg, en ‘die functie moest behouden blijven ter ontsluiting van het gebied’, maar nu worden er ‘extra vierkante meters gegenereerd’ waar ‘Amsterdam winst uit kan halen’, en als ‘compenserende maatregel’ ‘zul je zien dat we extra moeraszones aanbieden’. ‘Natte natuur’, noemt een andere ambtenaar dat even later.

De overheid ‘biedt’ oplossingen, tunnels en moerasgebieden ‘aan’. Aanbieden: fijn, klantgericht woord, moet de ‘omgevingsmanager’ hebben gedacht. Het tegendeel is natuurlijk waar: de overheid doet gewoon haar werk, maar doet het voorkomen alsof het meer is dan dat én redeneert vanuit zichzelf in plaats van de ‘klant’ door de producten te verkopen als ‘aanbiedingen’.

Snelheidsovertreders op de nieuwe weg wordt een vorstelijke boete aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *