Een gewicht van vijf

Onlangs publiceerde het onvolprezen Taalpost een tip over het gebruik van het woord ‘percentage’ in combinatie met ‘procent’: ‘Een percentage van 5 procent […] is juist; een percentage van 5 is overigens ook mogelijk, maar iets minder duidelijk.’ Of dat laatste klopt valt te betwijfelen; het allerduidelijkst lijkt in elk geval een constructie die dat ‘percentage’ helemaal vermijdt – gewoon spreken over ‘vijf procent’ dus.

Interessanter is dat Taalpost de opvatting onjuist noemt dat ‘een percentage van 5 procent’ dubbelop is: ‘percentage en procent zijn niet hetzelfde: het eerste is een grootheid, het tweede een eenheid. Vergelijk: een gewicht van 10 kilo, een lengte van 5 meter, een stroomsterkte van 5 ampère en een druk van 1 pascal. Er zijn grootheden die worden uitgedrukt in een eenheid die erop lijkt, zoals voltage, wattage en percentage, maar dat is geen belemmering om volt, watt en procent te noemen: een voltage van 220 volt, een wattage van 150 watt en een percentage van 5 procent.’

Wie grootheden en eenheden strikt wil scheiden moet constructies als ‘een percentage van vijf’ eigenlijk afkeuren. Het is echter logisch om dat niet te doen, want dergelijke formuleringen zijn zowel gebruikelijk als begrijpelijk.

Dat ‘procent’ in ‘een percentage van vijf procent’ is wel degelijk overbodig, omdat percentage, anders dan gewicht en lengte, slechts in één eenheid wordt uitgedrukt: procenten. Bij gewicht en lengte is het wél noodzakelijk om de eenheid te noemen, omdat die grootheden niet alleen worden uitgedrukt in kilo’s en meters, maar ook in bijvoorbeeld grammen en decimeters; je kunt er slechts naar gissen of je in staat zult zijn een ‘gewicht van vijf’ te verplaatsen’, zolang je niet weet of het om grammen of tonnen gaat. Dat de eenheid wel wordt genoemd bij voltage en wattage (die ook slechts in één eenheid worden uitgedrukt)  is geen reden om dat bij percentage dan ook maar te doen: procenten zijn immers veel gangbaarder dan volts en watts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *