Snufferd

Volwassen mannen – het zijn, althans in de ervaring van de Taaldokter, voornamelijk mannen – die het hebben over je ‘ snufferd’: wat moet je daarvan denken? Meestal gebruiken ze het woord niet om te verwijzen naar je reukorgaan, maar passen ze het toe in zinnetjes als ‘Je stond er toch met je snufferd bovenop’ en ‘Hij kreeg de bal recht op zijn snufferd’.

Meteen doemt het stripachtige beeld op van een sullige mopshond, die het sappige bot dat voor zijn vochtige neus bungelt wel ruikt maar niet ziet. Maar intussen: verpakt in de oubollige lolligheid van dat ‘snufferd’ maken ze de ander een verwijt of wijzen op diens tekortkomingen. Type Grappige Oom die nooit liep maar altijd ‘de benenwagen nam’ – totdat zijn ‘rikketik’ het begaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *