Empowerment

Het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer meldt op internet dat het een ‘empowermentcentrum’ opzet voor ‘bewoners die zich meer willen ontwikkelen naar werk of opleiding’. De Taaldokter leest dan onwillekeurig: niet dat ze naar school willen, of een baan zoeken hoor. Ze willen zich gewoon zo’n beetje ontwikkelen ‘richting werk of opleiding’. Verder staat er: ‘Het bestuur wil bewoners waar nodig kansen bieden, stimuleren en coachen.’ Dat is goed en economisch, denk je dan: alleen waar nodig, geen overbodige gedoe. Maar wat is nou dat ‘empowermentcentrum’?

‘Het centrum gaat zich in eerste instantie richten op vrouwen. Een grote groep (huis)vrouwen is erg gemotiveerd om aan activiteiten buiten de deur deel te nemen.’ O, dacht de Taaldokter, zozo. Das mooi. Ik zou zeggen: ze wonen in de grote stad Amsterdam met een keur aan uitgaansgelegenheden, culturele agenda’s en sportfaciliteiten, dus veel succes en tot ziens. Erg naïef gedacht: hier zijn ‘kansen bieden, stimuleren en coachen’ nodig, om dat buitenkansje van die gemotiveerde huisvrouwen ten volle te benutten. ‘Er is al wel veel keuze aan activiteiten van diverse organisaties.’ Ja, daarover is de laatste tijd nogal veel ophef geweest. Te veel eigenlijk, en te verbrokkeld, was de algemene teneur. ‘Maar de stap naar werk, werkervaringsprojecten of een opleiding is groot en er is geen aanbod om hen daarbij op weg te helpen.’ Nou brak de klomp van de Taaldokter. ‘Geen aanbod om hen op weg te helpen.’ Een aanbod om mensen op weg te helpen? De Taaldokter kneep zichzelf duchtig in de arm, maar het was toch echt 2008.

In het ‘empowermentcentrum’ worden activiteiten opgezet ‘die nog niét in het stadsdeel gegeven worden’. Vrouwen kunnen er terecht ‘voor sollicitatietrainingen, beroepsoriëntatie, hulp bij het zoeken naar vacatures, werkervaringsplaatsen en stageplekken. Uiteindelijk zal het empowermentcentrum ook worden opengesteld voor mannen.’ Hulp bij het zoeken naar vacatures?

De Taaldokter is geen purist, niet tegen vrouwen, niet trots op welk land dan ook, en vindt niet dat ‘het’ fout gaat in Nederland, maar degene die dat  ‘empowermentcentrum’ heeft verzonnen lijkt hem niet ongevaarlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *