‘Eerlijkheid’ als zelfpromotie

‘Om heel eerlijk te zijn…’ ‘Ik zal heel eerlijk met u zijn…’ ‘Ik moet heel eerlijk zeggen dat…’ – en dan volgt er strijk en zet iets wat weinig of niets te maken heeft met eerlijkheid.

Tegen iemand die zojuist een speech heeft gehouden: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik vond dat je het fantastisch deed.’ Alleen paranoïde geesten zien in zo’n mededeling de neerslag van verrassing over (de ontkrachting van een volslagen gebrek aan vertrouwen in) het kunnen van de aangesprokene – zij is dan ook voornamelijk bedoeld als profilering van de spreker als oprecht.

Tegen interviewer die een lastige vraag stelt over bezuinigingen: ‘Ik zal daar heel eerlijk over zijn: we moeten allemaal inleveren.’ En alweer: slechts kwaadwillenden horen daarin dat de spreker voor deze ene keer een uitzondering maakt, maar gewoonlijk natuurlijk liegt dat het gedrukt staat – ook hier wordt vooral applaus gevraagd voor de ‘open en oprechte’  communicatie van de spreker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *