‘Betreffende’ wordt ‘betreft’

Steeds vaker gebruikt als voorzetsel,  in de betekenis van ‘over’: ‘betreft’. De oorzaak: interessantdoenerij zonder te weten waar de klepel hangt.

 

 

 

Bij lezing van die eerste zin blijft je blik ergens bij dat eerste ‘betreft’ even haken, glijdt terug over de woorden, en je denkt: aha, dit is telegramstijl voor ‘Het (of desnoods een) mini-symposium over grote stedelijke vraagstukken betreft [werkwoord: gaat over] mobiliteit, voedsel, vergroening en afval.’
Maar dan zie je dat tweede ‘betreft’, en je realiseert je: dit is geen toeval: ‘de grote vraagstukken betreft mobiliteit, vergroening en afval’…

Dat ‘betreft’ wordt steeds vaker gebruikt als voorzetsel: in de betekenis van over, omtrent, aangaande desnoods. Deze voorbeelden komen van het hoofdstedelijke Pakhuis De Zwijger. Het is een tendens die ook valt waar te nemen in het onderwijs: het aantal teksten van studenten dat uw Taaldokter onder ogen kreeg waarin ‘betreft’ werd gebruikt in plaats van gewoon ‘over’, is niet te tellen. Oorzaak is de bekende neiging interessant te doen door moeilijke woorden te gebruiken, waarbij  ‘betreffende’ kennelijk ergens in het taalgeheugen is opgeslagen, maar er niet meer helemaal uitkomt.  Het bekendere betreft blijft dan over, hoewel dat een geheel andere woordsoort ‘betreft’. Het zal te maken hebben met toenemende onbekendheid met het tegenwoordig deelwoord, waarvan dat voorzetsel betreffende is afgeleid.

 

 

 

 

 

2 thoughts

  1. Ik denk dat het terug te leiden is naar het gebruik in brieven of e-mails waarin bovenaan het onderwerp aangekondigd wordt:

    “Betreft: factuur xyz…”

    Het gaat daarbij eigenlijk om een eliptische zin “Deze brief betreft factuur xyz…”

    En gaandeweg heeft zich dus dat woordbeeld gevormd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *