De PVV en de Verboden Woorden

De NRC citeerde PVV-ster F. Agema in het t-programma 24 uur met…: ‘Ik vind tolerantie zo’n hol begrip. Je tolereert iemand totdat hij over de schreef gaat en dan tolereer je hem niet meer. Ik vind dat het iets voorwaardelijks inhoudt. Ik vind het begrip niet mooi en ook niet iets om trots op te zijn.’

Prachtige illustratie van de tendens om autoriteiten in twijfel te trekken: van artsen tot agenten, juristen en politici – tot woorden. Tolerantie. Wat betekent zo’n woord nog helemaal? De online Van Dale zegt: ‘de verdraagzaamheid tegenover andersdenkenden’ – de mate dus waarin je andersdenkenden verdraagt. ‘Tolerantie’ betekent dus iets wat per definitie voorwaardelijk en dus rekbaar is (maar goed, dat is maar de Van Dale).

En daar houdt Agema blijkbaar niet van. Zij zegt het woord ‘hol’ te vinden omdat het iets rekbaars betekent – niet omdat het begrip rekbaar is (en inderdaad te pas en te onpas wordt gebruikt, zonder vermelding van wat je dan zou moeten tolereren). Dat is net zoiets als het woord ‘poep’ vies vinden omdat je niet van poep houdt. Of het woord vrijheid, omdat het ‘iets voorwaardelijks inhoudt’: je leeft in vrijheid totdat je niet meer in vrijheid leeft.

Niet mooi en ook niet iets om trots op te zijn. Weg met de rekkelijken en hun tsunami van voorwaardelijke woorden, waarmee de grachtengordelelite dit mooie land om zeep helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *